Med støtte fra Ulandssekretariatet og dansk fagbevægelse fik Januka Bhandari et kursus hos den lokale fagforening. Nu har hun job i en elektriker-shop og har mod på mere viden.

Af Lene Frøslev og Buddhi Ram Acharya, Ulandssekretariate, 21. oktober 2014

Januka Bhandari er 29 år, mor til to og elektriker i Kathmandu. Hun er en af de få kvinder i Nepal, der med hjælp fra fagforeningen er blevet introduceret til et fagligt håndværk, og det har givet hende både selvtillid, job i en el-shop og en god løn. Og nu har hun mod på mere uddannelse, så hun kan komme ud og løse mere komplicerede elektrikeropgaver på lige fod med de mandlige arbejdere i byggeindustrien.

“Jeg er lykkelig for, at jeg fik jobbet her i butikken for et halvt år siden,” siger Januka Bhandari.

“Før jeg kom på kursus, var jeg rædselsslagen for alt det elektriske. Det kunne overhovedet ikke komme på tale at skille en kontakt ad. Men nu kan jeg teste alle de elektriske apparater og foretage simple reperationer. Det har virkelig givet mig selvtillid,” fortæller hun.

Svært at få job

Januka Bhandari er født og opvokset i et landdistrikt knapt 100 km nordøst for hovedstaden Kathmandu. Hendes far har forefaldende arbejde i landbruget og supplerer indtægten via sit særlige talent som spåmand. Januka nåede at få sin studentereksamen, inden hun som 18-årig blev gift og fik sit første barn.

Hun bor nu med sin mand og to sønner på ti og seks år i et lejet værelse i udkanten af Kathmandu. Det har været svært for hende at få job, men hun kunne følge de mange byggerier rundt om i hovedstaden. Beslutningen om at uddanne sig som elektriker tog hun, da hun erfarede, at mange uddannede håndværkere migrerer, og at der derfor er mangel på arbejdskraft i byggeindustrien i Nepal.

Uddannelse giver bedre løn

I Nepal er det ikke almindeligt at være fastansat i byggeindustrien. Det gælder også elektrikere. De fleste arbejder således i den uformelle økonomi og må ofte slås for overhovedet at opnå den mindsteløn, regeringen har fastsat, på 480 kroner om måneden. Med sine nye færdigheder får Januka Bhandari en lidt højere løn, hvad der svarer til 600 kroner om måneden – og tilmed overtidsbetaling, hvis hun arbejder ekstra.

Det er fagforeninger, tilknyttet Bygningsarbejdernes Internationale Fagsekretariat, BWI, der har oprettet de korte kurser i elektrikerfaget, særligt målrettet kvinder. Kurserne er støttet af dansk fagbevægelse gennem Ulandssekretariatet.

Ja vi kan!

Det er meget usædvanligt for kvinder at være ansat i byggesektoren i Nepal. Men de særlige kvindekurser skal gøre det muligt for kvinder at varetage alle typer jobs lige så godt som mænd. Den udvikling er Januka Bhandari et godt eksempel på.

“Jeg er virkelig blevet motiveret til at arbejde i det her område. Vi var 20 kvinder, der deltog i elektrikerkurset, og vi havde virkelig den der fornemmelse af ‘Yes!, we can do it’, da vi var færdige. Den eneste grund til, at der ikke er flere kvindelige elektrikere, er jo at der mangler uddannelesmuligheder. Flere kurser som det, jeg har deltaget i, vil virkelig åbne døre for kvinder,” understreger hun.

“Selvfølgelig kan jeg arbejde på lige fod med de mænd, der har hele ansvaret for et byggeprojekt. Jeg skal bare have noget mere uddannelse og praktik, så kan jeg sagtens,” siger Januka Bhandari.

Ulandssekretariatet samarbejder i Nepal med GEFONT (General Federation of Nepalese Trade Unions) og NTUC (Nepal Trade Union Congress) Tværnationalt samarbejder Ulandssekretariatet også med blandt andre BWI – Building and Wodworkers International