Af Lene Frøslev og Alvin Naboya, Ulandssekretariatet
8. januar 2015

Ny faglig strategi involverer direkte de store internationale tøjmærker, der er villige til at betale højere priser for tøj, produceret i Cambodja. Fagbevægelsen accepterer resultatet, men ville gerne have haft endnu højere stigning.

Tekstilarbejderne i Cambodja bliver nu garanteret en minimumsløn, der er 28 procent højere end den nuværende. Minimumslønnen for 2015 er blevet fastsat af regeringen til 128 dollar om måneden.

Men selvom stigningen er høj, så er slutresultatet langt fra de oprindelige krav fra fagforeningerne på op til 177 dollar om måneden.

Alligevel accepterer de tre faglige organisationer, Ulandssekretariatet samarbejder med, resultatet. Om end med en vis skuffelse. Men yderligere strejker vil ikke føre til en højere løn, vurderes det. Og samtidig er der en vis frygt for, at fabriksejerne vil gøre alvor af deres trusler om at lukke systuer.

Frygt for fabrikslukninger

“Arbejdsgiverne siger, at op mod 30 procent af fabrikkerne vil lukke som følge af de 28 procents lønstigning. Det vil blive små underleverandører, der beskæftiger færre end 100 syersker, der lukker” vurderer Som Aun, præsident for hovedorganisationen NACC.

Præsidenten for organisationen CCTU, Chuon Mom Thol, er godt tilfreds med resultatet på de 128 dollar.

“Det er den højeste stigning i ti år, og regeringen har lovet at sikre mod prisstigninger,” siger han.

Præsident for CLC, Ath Thorn, er derimod stærkt skuffet over resultatet, da han tidligere på året stod i spidsen for kravet om de 177 dollar som minimum.

“Vi har besluttet at acceptere resultatet. Nu må vi bare håbe, at priserne forbliver i ro, og så må vi fortsætte med forhandling og dialog,” siger han og erkender, at strejker og masseaktioner ikke er vejen frem.

Internationale brands vil gerne betale mere

De omkring 65.000 cambodianske tekstilarbejdere har den ringeste minimumsløn i regionen. Og i foråret bød fagforeningerne ind med en ny strategi i forhold til løn- og arbejdsforhold. De henvendte sig direkte til nogle af verdens største tøjkæder, der får produceret modetøj i Cambodja.

I september havde den internationale fagbevægelse iværksat en global aktion til støtte for de cambojanske tekstilarbejdere. Fagbevægelsen henvendte sig i den forbindelse til en række multinationale brands og bad dem om at tage ansvar og være med til at sikre en anstændig mindsteløn. Otte af firmaerne, heriblandt H&M og Zara, reagerede med at sende et brev til den cambojanske regering med en melding om, at de er parat til at betale en højere pris for deres tøj, hvis mindstelønnen bliver sat betragteligt op.

Fagbevægelsen havde kæmpet for en stigning af mindstelønnen til 177 dollar. Et krav, der senere blev modereret til 140 dollar om måneden. Efter en indstilling om et lavere beløb fra landets arbejdsmarkedsråd, fastsatte regeringen mindstelønnen til 128 dollar om måneden. De fleste arbejdere får derudover en række tillæg.

Ulandssekretariatet samarbejder i Cambodja med: Cambodian Confederation of Trade Union (CCTU), Cambodian Labour Confederation (CLC) og National Union Alliance Chamber of Cambodia (NACC). De primære temaer for samarbejdet er social dialog på arbejdsmarkedet, faglige rettigheder og kollektive overenskomster indenfor tekstilsektoren.