Af Lene Frøslev og Buddhi Acharya, Ulandssekretariatet

12. januar 2015

Pres fra faglige organisationer får sydasiatiske lande til at love samarbejde om at sikre ansvarlige forhold for migrantarbejdere i regionen. “En dør er slået ind,” siger lederen af den regionale faglige organisation, SARTUC.

Millioner af migrantarbejdere i det sydlige Asien arbejder under slavelignende forhold. Men nu har en række lande i Sydøstasien lovet hinanden at samarbejde om at skaffe ordentlige og ansvarlige vilkår for migranterne. Det er de otte lande i den sydasiatiske organisation for regionalt samarbejde (SAARC), der på sit topmøde i Kathmandu i Nepal for første gang har taget forholdene for migrantarbejdere op.

“En dør er slået ind. Nu skal der arbejdes for at sikre at en sikker, rimelig og ansvarlig regulering af migrationen kommer i stand,” siger generalsekretær Laxman Basnet fra den regionale faglige organisation SARTUC i et interview med Ulandssekretariatet.

Massiv lobbyvirksomhed

Det er to års massiv kampagne fra såvel SARTUC som FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO, der har fået SAARC-landene til at sætte migrations-spørgsmålet på dagsordenen. Nu vil SARTUC sikre at alle de nationale medlemsorganisationer lægger pres på de respektive regeringer for at konkretisere løfterne.

“Vi må samarbejde tæt med ILO og andre internationale organisationer om forhold som social sikkerhed, kvinders og unges forhold, som også har at gøre med migration,” siger Laxman Basnet.

Millioner arbejder under ringe forhold

ILO skønner, at der er omkring 30 millioner migrantarbejdere i Sydøstasien. Alene fra Nepal emigrerede en halv million mennesker sidste år for at arbejde i udlandet. Så mange rejser ud fra hovedstaden Kathmandu, at der i lufthavnen er en særlig afgangs-kø kun for migrantarbejdere.

Mange rejser til golfstaterne for at arbejde i blandt andet byggeindustrien, og det har skabt international opmærksomhed, at nepalesiske arbejdere i Qatar arbejder under kummerlige og livstruende forhold ved etableringen af store stadions til VM i fodbold i 2022.

Sikring af rettigheder

Et af de forhold, SARTUC ønsker at fokusere på, er at få standardiseret mindstelønningerne for at undgå løndumping. Et andet er at få de helt fundamentale arbejder-rettigheder implementeret på de enkelte arbejdspladser.

Både regionalt og nationalt vil de faglige organisationer søge at lægge pres på regeringerne for at få sætte migrantarbejdernes forhold højere på dagsordenen. Ikke mindst sætter man sin lid til, at Indien som det største land i SAARC-samarbejdet vil tage føringen med konkrete initiativer.

Ulandssekretariatet samarbejder i Sydøstasien med SARTUC om at sikre en effektiv beskyttelse af migrantarbejdere i regionen.

SARTUC – South Asian Regional Trade Union Council

SAARC – South Asian Association for Regional Coorporation består af landene Indien, Nepal, Afghanistan, Bangladesh, Sri Lanka, Bhutan, Maldiverne og Pakistan.