Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet

15. januar 2015

Merete Hansen er Ulandssekretariatets nye internationale rådgiver og leder af det regionale kontor i Nicaragua. Hun er klar til at gå massivt ind i opbygningen af fagforeningsledelse og begyndende dialog på arbejdsmarkedet.

Det er en af Danmarks mest erfarne Latinamerika-kendere, der er blevet leder af Ulandssekretariatets regionale kontor i Nicaragua.

55-årige Merete Hansen har i næsten halvdelen af sit liv boet og arbejdet i Latinamerika for en række skandinaviske organisationer. Fremover er hendes fokus på fagbevægelsen og opbygningen af en social dialog på arbejdsmarkedet.

“Fagbevægelsen her er utrolig svag. Den er blevet undertrykt og bombarderet politisk og økonomisk fra alle sider. Hvis ikke vi udefra er med til at støtte fagbevægelsen, så risikerer vi, at den forsvinder – bliver udryddet. Derfor kan Ulandssekretariatet gøre en forskel,” siger hun.

Elendighed og ansvar

Merete Hansen har haft Latinamerika inde under huden, siden hun som nybagt student i 1979 tog til blandt andet El Salvador og på den baggrund var med i opbygningen af det danske solidaritetsarbejde i El Salvadorkampagnen.

“Jeg oplevede i en ung alder en uretfærdighed og elendighed, vi ikke var vant til i Danmark. Det var med til at gøre mig bevidst om, at vi har en forpligtelse og et ansvar, når vi kommer fra et lille og velfungerende land,” fortæller Merete Hansen.

Hun er udannet i geografi og internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitet, og siden 1989 har hun arbejdet fast i Latinamerika som rådgiver og regional repræsentant for en række skandinaviske organisationer. Heriblandt DANIDA, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, og senest landedirektør i Colombia for Norsk Flygtningehjælp.

Merete Hansen har opbygget stor erfaring i at arbejde i samfund præget af konflikter, ulighed og dyb polarisering. Et solidt grundlag, når hun nu fra Ulandssekretariatets kontor i Managua har det regionale ansvar for udviklingen af de faglige programmer i Nicaragua, Honduras, Guatemala og Bolivia.

Forfølgelse og dødstrusler

Der bliver sammen med de lokale partnere lagt et stort arbejde i at uddanne og træne de faglige ledere i deres evner til dialog og forhandling med regeringer og arbejdsgivere. Og derigennem at udvikle de nationale fagforbund fra at have en proteststruktur til at indgå i social dialog og trepartsforhandlinger.

“Det er sin sag at være faglig leder i samfund med en anti-fagforeningskultur. De er konstant udsat for psykologiske bombardementer og trusler, ja, dødstrusler og drab. På alle niveauer er der brug for social dialog,” forklarer Merete Hansen.

Nye muligheder i Colombia

Hun peger dog på, at også arbejdsgiverne og regeringerne i regionen viser tegn på åbning og vilje til dialog. Det giver nye muligheder, også i forhold til at styrke fortalervirksomheden og få sat fagbevægelsens interesser på dagsordenen.

Merete Hansen ser gode muligheder for at styrke fagbevægelsens rolle på arbejdsmarkedet i Latinamerika. Det kan også gælde et kommende engagement i Colombia, som netop nu er inde i en fredsproces efter 50 års borgerkrig.

“I fredsprocessen er der er brug for at se på forholdene på arbejdsmarkedet. Her kan Ulandssekretariatet gøre en forskel med tilbud om kompetencer netop inden for social dialog, som halter meget i Colombia,” siger hun.

Ulandssekretariatet samarbejder med partnerorganisationer i Honduras, Guatemala, Nicaragua og Honduras om opbygning af kapacitet til blandt andet forhandling og social dialog på arbejdsmarkedet.